Recruitment trends top 5 voor 2021
07 december 2020 
in Blogs
3 min. leestijd

Recruitment trends top 5 voor 2021

Recruitment trends zijn van elk jaar. Daarom hebben wij ook vooruit gekeken en dit zijn de recruitment trends die wij in 2021 verwachten.

Nog een kleine maand en dan is het jaar 2020 definitief achter ons. Maar wat heeft 2021 voor ons in petto? En wat gebeurt er op de arbeidsmarkt? Wat zijn de recruitment trends voor 2021?

iRecruit heeft onderzoek gedaan naar wat de recruitment trends voor 2021 worden, zodat jij alvast hierop kan inspelen. Want veel van deze trends hebben impact op jouw recruitmentproces. De volgende trends gaan we bespreken:

  1. Soft skills > ervaring
  2. Multi-skilled teams en flexibiliteit
  3. Thuiswerken is here to stay
  4. Verfrissende nieuwe aanpak van je sollicitatieprocedure
  5. Generatie Z werkt liever Parttime

Soft skills > ervaring

In 2020 is er veel veranderd met betrekking tot de werkcultuur binnen bedrijven. Vooral tijdens de pandemie is gebleken dat de soft skills communicatie, flexibiliteit, samenwerken en creativiteit van groot belang zijn voor bedrijven. Wij zien daarom ook dat bedrijven, die een teamsamenstelling hebben die deze soft skills op orde hebben, beter met recente veranderingen omgaan.

Hoewel deze verandering al een tijdje bezig is en het afgelopen jaar in een stroomversnelling is geraakt, zien we dat nog heel veel bedrijven vast blijven houden aan de ervaringsnorm. Wij zeggen niet dat het fout is om het zo te doen, maar wij adviseren om deze 2 manieren te mixen. Als je iemand hebt gevonden die qua ervaring precies past in je verwachtingspatroon, maar blijkt dat deze kandidaat soft skills zoals communicatieve vaardigheden, creativiteit of flexibiliteit mist, dan is je probleem ook niet verholpen.

Multi-skilled teams en flexibiliteit

Op de arbeidsmarkt heb je 2 invalshoeken: op zoek zijn naar specialisten of opzoek zijn naar generalisten. Waar vroeger vaak de zoektocht gestart werd naar specialisten, lijkt het nu dat bedrijven vaker op zoek zijn naar een werknemer met een bredere skillset. En dat is in mijn ogen ook een logische verandering.

Het heeft namelijk meerdere voordelen in je bedrijf en team. Je hebt meer flexibiliteit met het inzetten van je personeel. Vooral als je nu specialisten op plekken hebt zitten die binnenkort met pensioen gaan. Als je binnen je bedrijf generalisten hebt zitten, kan je die wellicht doorschuiven naar die positie en hoef je niet op zoek naar die ene “specialist” voor die ene functie. Over het algemeen zijn generalisten ook leergieriger. Als je je werknemers de ruimte geeft om te groeien zijn ze ook minder snel geneigd om het bedrijf te verlaten.

Thuiswerken is here to stay

Hier hoef ik eigenlijk niet heel veel woorden aan vuil te maken, het is best vanzelfsprekend. Maar niets is minder waar. Er zit namelijk meer achter dan je denkt. In 2020 is gebleken dat thuiswerken in veel situaties mogelijk is en dat het voor zowel werknemers als voor werkgever voordelen met zich meebrengt. Denk hierbij aan kostenvermindering van bijvoorbeeld reiskosten, productiviteit boost en flexibiliteit voor je werknemers.

Maar dit wil niet zeggen dat het kantoorwerken verdwijnt. Er is nu een trend te zien dat veel medewerkers 2 van de 5 dagen op kantoor zullen zijn. Daardoor wordt de functie van het kantoor ook anders. Het wordt niet meer de plek waar iedereen, elke dag, op zijn/haar eigen plek, zijn/haar eigen werk doet. Het kantoor krijgt meer een socialere functie. Denk hierbij aan de plek om de bedrijfscultuur te “snuiven”, elkaar te ontmoeten, te brainstormen of andere activiteiten die niet via (bijvoorbeeld) Teams kunnen.

Ben je een voorstander van deze trend, dan heeft het op het gebied van recruitment ook nog een voordeel. Je kan dan namelijk ook buiten je “eigen” vijver gaan vissen. Hiermee bedoel ik dat je dan ook kan gaan kijken naar kandidaten buiten je gewenste straal (km woon/werk). Er zijn dan ineens veel meer kansen te zien op de arbeidsmarkt.

 Verfrissende nieuwe aanpak van je sollicitatieprocedure

Als je deze recruitment trends leest dan zie je een rode draad, namelijk het belang van de soft skills. Maar hoe kan je erachter komen hoe goed de soft skills van de kandidaat zijn ontwikkeld? Wat je zou kunnen doen, als je een goed gevoel hebt bij een kandidaat, is bij een 2e gesprek een businesscase voorleggen van een veel voorkomend probleem bij die functie. Je kan dit ook van tevoren aankondigen, maar om de soft skills echt te testen kan je aan het begin van het gesprek de businesscase voorleggen. Om dit optimaal te laten slagen, moet jij (of de manager van die afdeling) actief mee doen en moet je ook wel de kandidaat van informatie kunnen voorzien. Let tijdens de case op communicatie, probleemanalyse, creativiteit, oplossend vermogen en effectief samenwerken.

Generatie Z werkt liever Parttime

Er zit een nieuwe generatie medewerkers aan te komen, namelijk generatie Z. Generatie Z wordt aangeduid met mensen die geboren zijn tussen 1995 en 2010. Deze generatie kent geen wereld zonder smartphones en zijn echte “digital natives”. Zij zijn ook pragmatischer en willen meer controle over hun leven. Dit is ook terug te zien in hun werkwensen. Ze willen zelf hun tijd kunnen indelen wanneer ze werken en ook vooral waar ze werken. Je kan hierop inspelen door al van tevoren in vacatureteksten te benoemen dat er genoeg ruimte is om de tijd variabel in te kunnen delen. Daarnaast moet je ook in de gaten houden of jouw bedrijf hier wel klaar voor is.

Wat ga jij doen in 2021 aan je recruitment?

Ik kan natuurlijk niet in de toekomst kijken, maar om me heen hoor ik dat veel bedrijven in 2021 weer gaan knallen. Dit wens ik dan ook iedereen van harte toe en ik hoop dat het ook echt gaat lukken. Heb je het idee dat deze recruitment trends voor jou van toepassing zijn? Maar weet je niet goed hoe je ze moet toepassen in je organisatie? Je kan iRecruit vrijblijvend bellen om eens te sparren over recruitment.

Over de schrijver