Fondsenwerven is een vak. Recruitment ook.
02 januari 2020 
in Blogs
1 min. leestijd

Fondsenwerven is een vak. Recruitment ook.

Volgens Reinier Spruit is er binnen de goede doelen sector een groot tekort aan goede fondsenwervers en managers. Deze stelling wordt onderbouwd door interviews met 5 managers uit de sector. Zij geven aan dat hun grootste uitdaging het vormen van een goed team is! (lees hier de serie artikelen)

De goede doelen

Tot 4jr geleden heb ik mij als (zelfstandig) recruiter specifiek gericht op goede doelen in Nederland. Ik vervulde voornamelijk vacatures op het gebied van marketing, communicatie, finance en fondsenwerving. De sector bestempelde mij daarin als Dé Specialist. Dat voelde fijn, maar toch heb ik toen bewust de overstap gemaakt naar een professionele recruitmentorganisatie met een bredere focus.

Toch word ik nog regelmatig vanuit mijn opgebouwde goede doelen netwerk benaderd met de vraag of ik kan helpen bij de werving van professionals. Leuk! En het zorgt bij mij ook wel voor een beetje heimwee….. Echter, uiteindelijk haken deze organisaties toch vaak af en proberen ze zelf invulling te geven aan hun vacatures. Voornaamste reden is dan kostenbesparing.

Goede doelen en recruitment

Ergens begrijp ik dat wel: recruitment is niet gratis en goede doelen moeten uiteraard goed nadenken over hun bestedingen. Maar toch.

Als goed doel is je inkomstenstroom allesbepalend, dus moet je daar dan niet juist in investeren? Er worden veel externe professionals ingehuurd: juristen, it’ers, creatieven, etc. Allemaal specialisten op een bepaald gebied.

Maar recruitment is ook een vak! Een vak waarin het draait om het achterhalen van de werkelijke behoefte, het (her)kennen van de markt en doelgroep en weten hoe je die bereikt, het vinden van de speld in de hooiberg en weten hoe je die kunt binden. En ook daar heb je professionals voor! Professionals die je sneller aan betere collega’s kunnen helpen en die er dus indirect voor zorgen dat je als goed doel meer inkomsten genereert…..(tegen misschien wel veel lagere kosten dan je zou verwachten).

Mijn advies: neem het eens serieus in overweging!

Nieuwsgierig? Meer weten? Sparren? Bel me gerust!

Goedbedoelde groet,

Irma van der Made

Tel: 06-2739 0051

Over de schrijver