Hoe vervul ik mijn vacatures in Corona tijd?
09 februari 2021 
in Blogs
2 min. leestijd

Hoe vervul ik mijn vacatures in Corona tijd?

Vacatures in Coronatijd is een lastige combinatie. Lastig maar niet onmogelijk!

“We krijgen steeds minder sollicitaties op onze vacatures.” Dit is, zeker nu, een veel gehoorde opmerking van ondernemers.

Vorig jaar, tijdens de 1e lockdown, ervaarden we vooral dat er minder vacatures waren. Nu zijn die vacatures er wel, maar reageren daar dus veel minder mensen op. Reden is dat veel latent (of niet-actief) werkzoekenden massaal zijn gestopt met kijken naar vacatures, laat staan dat ze nog spontaan ergens op reageren. Veel mensen kiezen in Coronatijd voor veiligheid en zekerheid, dus blijven zitten waar ze zitten. Een uitzondering hierop betreft misschien de grote A-merken en bedrijven die juist floreren in deze crisis: daar is het risico kleiner, dus is men eerder geneigd de sprong te wagen.

Vacatures post-Corona tijd

Allemaal heel begrijpelijk, maar ja, de vacatures zijn er wel! Ondernemers bereiden zich bijvoorbeeld voor op de post-Corona tijd: ze willen juist nu talent vinden en binden, zodat ze straks op volle kracht weer vooruit kunnen. Aangezien het ze zelf vaak niet lukt om die vacatures in te vullen, kloppen ze, in onze ervaring, vaker aan bij kwalitatief georiënteerde, externe partijen. Maar hoe lukt het ons dan wel, terwijl ook wij merken dat het aantal sollicitanten terug loopt?

Daar deel ik graag mijn ervaring in!

Vacatures invullen in Breda

  1. Analyseer

  • Je begint met een analyse van de behoefte: wie zoek je nou echt? Neem hier de tijd voor! Het bespaart je verder in het traject weer een hoop tijd…
  • Vervolgens analyseer je de markt en/of je doelgroep. Er is veel informatie beschikbaar, maak er gebruik van of laat je goed adviseren.

  1. Schrijf je vacaturetekst en zorg daarin voor:

  • Voldoende informatie.

Zorg voor een heldere, krachtige vacaturetekst waar heel duidelijk de uitdaging, de inhoud van de functie, de cultuur/sfeer binnen de organisatie en/of het team en de arbeidsvoorwaarden in vermeld staan.

Uiteraard werf je niet anoniem! Wie wil er nou werken voor ‘een zeer interessante organisatie in het zuiden van het land’?

  • Overvraag niet.

Oneindige bullets met vereisten werken niet. Houd het kort en concreet: beperk je tot de 2 of 3 belangrijkste eisen/wensen. Daarnaast kun je schetsen wat voor persoonlijkheid je zoekt. Ben eerlijk!

  1. Marketing

Recruitment is marketing! Je hebt je markt en doelgroep al geanalyseerd, nu moet je die op de juiste manier gaan benaderen. Zoek hierin de juiste mix van generieke en gespecialiseerde (online) kanalen. Met een goede mix bereik je zowel actief als passief zoekende kandidaten. Helaas is dit slechts het begin, want spontane sollicitaties zijn momenteel schaars…..

Ga daarom ook zelf actief online op zoek en benader interessante mensen, bijvoorbeeld via LinkedIn. Doe dit niet massaal met een standaard bericht, maar maak het persoonlijk! Kort en krachtig is hierin key: wat is je usp voor deze unieke, potentiële kandidaat??

  1. Procedure

Sollicitanten zijn mensen die interesse tonen in jouw bedrijf! Behandel ze daarom met respect, informeer ze tijdig en volledig en communiceer!

Doe hier je voordeel mee en heel veel succes!!

Of: vraag gerust om hulp…..

Over de schrijver