Recruiter zijn is een mooi beroep - Recruitment verhaal
16 februari 2021 
in Blogs
2 min. leestijd

Recruiter zijn is een mooi beroep - Recruitment verhaal

Aangezien er geen opleiding tot Recruiter bestaat, heeft vrijwel elke Recruiter een andere geschiedenis. Zelf heb ik bijvoorbeeld de HBO opleiding Logopedie gevolgd, waarna ik 7 jaar lang als Logopedist heb gewerkt, voordat ik uiteindelijk de wereld van recruitment inrolde.

Ondanks de minder positieve verhalen over recruitment, zijn er ook heel veel positieve. Mijn verhaal is er één van. Ik ervaar het als een heel mooi en dankbaar beroep.

Het werken als Recruiter:

Het klinkt als een cliché, maar als Recruiter is écht geen dag hetzelfde. Je komt met zoveel verschillende bedrijven en mensen in contact. Elke keer op de automatische piloot van hetzelfde kunstje uitgaan is geen optie, omdat dit voor sommige mensen simpelweg niet werkt.
Je voert inventarisatiegesprekken, schrijft vacatureteksten, zoekt de juiste kanalen om je campagne uit te zetten. Vervolgens selecteer je de juiste kandidaten, voert de eerste gesprekken en zorgt ervoor dat zowel de opdrachtgever als de kandidaat overal van op de hoogte blijft. Soms voer je ook nog eens de onderhandelingsgesprekken, waardoor je het hele proces van A tot Z meemaakt.

Wat maakt het werken als Recruiter zo leuk?

De eerder genoemde afwisseling vind ik één van de leukste aspecten van dit beroep.
Daarnaast krijg je met heel veel verschillende mensen te maken, waardoor je netwerk goed groeit en je veel interessante verhalen hoort.

Wanneer je, net als ik, niet gespecialiseerd bent op één bepaald beroepsgebied, maar veel verschillende vacatures vervult, leer je steeds meer bij over de verschillende beroepen. Zo weet ik nu bijvoorbeeld precies wat een Implementatie Consultant doet én kan ik je het verschil tussen MIG en TIG lassen uitleggen.

Recruiter in Oosterhout

Je kan je ei kwijt in creativiteit

Je kan je creativiteit volop kwijt in dit werk. Sowieso in het schrijven van wervende vacatureteksten, maar ook in het benaderen van mogelijke kandidaten op LinkedIn. Maar ook wanneer een vacature niet loopt. Je zal dan iets moeten ondernemen om ervoor te zorgen dat deze wel gaat lopen. Ook hiervoor moet je je hersenen en creativiteit weer volop inzetten. Dit kan soms een echte uitdaging zijn, maar het is zo tof als het dan toch lukt!

Er zijn volop successen om te vieren. Elk getekend contract is weer reden voor een feestje. Dit geeft mij elke keer weer een grote boost en dat houdt het extra leuk.

Toegevoegde waarde leveren

Als laatste, maar zeker niet de minst belangrijke, reden waarom ik het vak van Recruiter zo leuk vind: Je betekent écht iets voor iemand. Je helpt mensen in het zetten van de eerste of volgende stap in hun carrière. Hier word je dan ook regelmatig voor bedankt. Soms zelfs niet alleen met woorden, maar ook in de vorm van bloemen of zelfs chocola. Absoluut niet nodig, maar wel heel erg leuk!

Kortom: ik heb het onwijs naar mijn zin in mijn beroep en zie mezelf dit nog zeker een hele lange tijd doen!

Over de schrijver