Wat zijn dé beroepen van de toekomst? Barbara zoekt het uit!
27 januari 2020 
in Blogs
2 min. leestijd

Wat zijn dé beroepen van de toekomst? Barbara zoekt het uit!

Wat zijn de beroepen van de toekomst? Zit jouw beroep van de toekomst hierbij?

Robotisering van de samenleving en de beroepen is momenteel een heel actueel onderwerp. Logisch ook, aangezien de capaciteiten van robots de komende 20 jaar enorm zullen groeien. De verwachting is dan ook dat die komende 20 jaar een aantal beroepen zullen gaan verdwijnen.

Mocht je je nu aan het oriënteren zijn op een studie, dan is het verstandig om hier rekening mee te houden.  Je moet alleen niet kijken naar de beroepen die gaan verdwijnen en di42e juist blijven bestaan, maar ook naar het toekomstperspectief op de korte termijn. Waar is de kans op een baan het grootst?

Als je deze 2 componenten samenvoegt, komen een aantal beroepen het beste uit de bus. Welke dat zijn, lees je in deze blog!

Beroepen met de beste baankans

Momenteel liggen de banen voor het oprapen. Je hebt echter nog steeds baas boven baas. Welke beroepen hebben nu echt de allerbeste baankans? Hieronder zie je een overzicht met een aantal beroepsgroepen met een goede baankans (bron: nationaleberoepengids.nl).

  • Techniek (bv. Monteurs)
  • Logistiek (bv. Vrachtwagenchauffeurs)
  • ICT
  • Consultancy
  • Zorg
  • Onderwijs (en dan met name het voortgezet onderwijs)

Een aantal van deze functies zijn heel logisch, zoals docenten en logistieke functies, maar wist je dat bijvoorbeeld het beroep van een Burgemeester ook in deze lijst terug te vinden is? Niet direct het eerste beroep waar je aan denkt.

Welke beroepen gaan vervangen worden door robots?

Goed, nu weten we een aantal beroepsgroepen waar de kans op een baan momenteel het grootst is, maar waar is het toekomstperspectief ook op de lange termijn nog goed? Welke banen overleven de robotisering en welke gaan verdwijnen?

In het rijtje hieronder zie je een overzicht van de 10 banen die de grootste kans hebben om vervangen te worden door robots (bron: jobpersonality.com):

  1. Belastingadviseur
  2. Telemarketeer
  3. Chauffeur bestelwagen
  4. Makelaar
  5. Brugwachter
  6. Secretaresse
  7. Tuinman
  8. Magazijnmedewerker
  9. Accountant
  10. Slager

Er is met name een groot risico voor administratieve beroepen, laaggeschoolde arbeiders in de landbouw en visserij, bedieningspersoneel van machines en apparaten, chauffeurs en winkelpersoneel.

Welke beroepen hebben de kleinste kans om vervangen te worden door robots?

Oké, nu iets positiefs. De volgende beroepen hebben geen tot nauwelijks kans om vervangen te worden door robots (bron: jobpersonality.com):

  1. Audioloog
  2. Internist
  3. Pedagogisch medewerker
  4. Klinisch psycholoog
  5. Antropoloog
  6. Docent voortgezet onderwijs
  7. Loopbaanadviseur
  8. Verpleegkundige
  9. Grimeur
  10. Fotograaf

Dus; met name de creatieve en sociale beroepen zijn moeilijk te vervangen door machines en dan vooral in de zorg en het onderwijs. Logisch en tegelijkertijd een prettig idee. Daarnaast zijn leidinggevende en coördinerende beroepen als een marketingmanager of CEO moeilijk te vervangen.

Nieuwe beroepen

Er gaan dus veel beroepen verdwijnen. Is dit allemaal slecht nieuws? Nou nee, niet bepaald. Ten eerste worden veel gevaarlijke beroepen door robots overgenomen (zoals bijvoorbeeld mijnwerk). Ten tweede ontstaan er juist veel nieuwe banen door de digitalisering, denk aan: een drone-piloot, vlogger of motion designer.

Wat is nu uiteindelijk het beroep met het allerbeste toekomstperspectief?

De beroepsgroep die het beste scoort op de huidige baankans en het minste kans heeft om door robots overgenomen te worden is het onderwijs. Met een duidelijke piek in het voortgezet onderwijs. Ook in de zorg zit je goed.
Beroepen in de techniek en logistiek scoren momenteel weliswaar heel goed, maar zullen op den duur door robots uitgevoerd gaan worden.

 

Ben je nou nieuwsgierig naar het toekomstperspectief van jouw beroep? Op www.jobpersonality.com kan je met de beroepenzoeker testen hoe jouw beroep er voor staat.

 

Over de schrijver