Verborgen kosten van zelf recruiten
02 augustus 2021 
in Blogs
1 min. leestijd

Verborgen kosten van zelf recruiten

Zelf recruiten is leuk, maar het brengt veel verborgen kosten met zich mee. Ik sprak vorige week ik een klant (directeur). Hij vroeg aan mij of ik hem alsjeblieft wilde helpen bij het invullen van een vacature ogv Engineering. Hij had het zelf al geprobeerd, maar was daar helemaal klaar mee. Het lukte niet. Hoezo dan, vroeg ik.  

Hoeveel kostte zelf recruiten hem?

Nou, de vacature stond al bijna een jaar open. 2 wervingscampagnes hadden hem tot nu toe zo’n  €1500 gekost (Indeed, Monsterboard, LinkedIn).  In de tussentijd werd hij bijna dagelijks gebeld door diverse werving & selectie bureaus, die allemaal beloofden de perfecte kandidaat voor hem te hebben. “Stuur het cv maar door” zei hij steeds. Samen met de Lead Engineer beoordeelde hij zo’n 60 cv’s en nodigde hij tot nu toe zo’n 15 kandidaten uit. 3 daarvan kregen nog een 2e gesprek, maar helaas, geen enkele match…… 

Maar waarom probeer je het op deze manier?

Ik vroeg hem waarom hij zijn probleem op deze manier probeerde op te lossen. Dit is toch ontzettend kostbaar?! Nee hoor, zei hij, tot nu toe heeft het me, buiten de werving, niets gekost, maar het is wel enorm frustrerend. Alles was op no-cure-no-pay, dus alleen als hij iemand aan zou nemen zou hij aan een bureau zo’n € 15.000 fee betalen (het gaat om een schaarse senior Engineer). 

Ja, zei ik, maar de verborgen kosten dan? Huh? Hoe bedoel je? 

Verborgen kosten van zelf recruiten inzichtelijk maken (globaal) 

Nou, zo (globaal): 

Investering

Uren

Kosten (globaal)

 

Telefoontjes bureaus/kandidaten: Ongeveer 50 * gemiddeld 5 minuten * €100,-/uur

4

€    400

Beoordelen cv’s: 60*5 minuten (met collega)

5

€    500

Sollicitatiegesprekken: 18 * 2,25 uur (incl voorbereiden/ontvangen/nabespreken, met 2 managers!)

40,5

€ 4050

 

Terugkoppelen gesprekken aan bureaus: 18 * 5 minuten

1,5

€    150

(Uitzetten) advertentiecampagnes

3

€    1800

Totaal

53,5

€ 6900

  

Dus: deze klant was al € 6900,- kwijt en had nog steeds geen nieuwe werknemer….. Als het wel gelukt was, had het hem in totaal bijna €22.000 gekost!! Tel daar dan nog de gemiste omzet bij op uit die ruim 53 verspilde uren….. Niet gek dat hij daar klaar mee is, toch? 

Gelukkig kan het ook anders! En veel goedkoper! Start onze chat of bel ons op 076-7002090.

Over de schrijver