076-7002090

Even die sollicitant opzoeken, inbreuk op de privacywet?

Het is eigenlijk een veel voorkomend fenomeen. Even snel google raadplegen over die sollicitant, want wat voor persoon is het en wat heeft hij/zij de afgelopen tijd gepost op social media? Niet iedereen doet dat, maar het is heel simpel en deze informatie is toegankelijk. Hoewel wij (iRecruit) van mening zijn dat je sollicitanten vooral moet beoordelen op hun cv en motivatiebrief (eventueel nog een toelichtend gesprek), kunnen recruiters social media zien als een bijdragen aan het totaal plaatje. Maar is dit niet een inbreuk op de privacy van de kandidaat? Hier gaat binnenkort verandering in komen met een Europese privacywet!

Europese privacywet

Volgend jaar mei komt er een nieuwe Europese privacywet, waarin expliciet staat dat werkgevers alleen data van sollicitanten mogen verzamelen die “noodzakelijk en relevant” zijn voor de functie. Hiervoor heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de Nederlandse privacywaakhond, een meldpunt opgezet. Hier kunnen sollicitanten zich melden als zij het vermoeden hebben dat zij zijn afgewezen op basis van niet relevante persoonlijke informatie van bijvoorbeeld Facebook, Twitter of Instagram.  Voor jouw mogelijk nieuwe medewerkers kan dit een gevoel van veiligheid geven, echter is dat niet helemaal waar.

Gebreken in deze wetgeving

De insteek van deze privacywet is eigenlijk best logisch. Tegenwoordig is namelijk alles te vinden op internet. Google maar eens je eigen naam? Er is heel veel informatie te vinden over een persoon, relevant en irrelevant. Maar er zijn ook onduidelijkheden in deze wet. Want wat is relevante informatie? Dat is een subjectieve term die op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden. Dit kan ervoor zorgen dat mensen onterecht een veilig gevoel hebben als ze solliciteren.

Wat kan jij doen als werkgever?

Het advies van de AP is dat als je sollicitanten wilt screenen, dan zou je dat in je vacaturetekst moeten zetten. Hierdoor weten sollicitanten dat ze gescreend worden en dan geef jij ze de kans om irrelevante informatie af te schermen. Op dit moment kan je ook nog zonder kennisgeving kandidaten screenen, maar doe dit wel bewust en op een goeie manier!  alleen wie weet loop je dan wel die perfecte medewerker mis door bijvoorbeeld 1 verkeerde foto uit zijn/haar verleden.

 

Op de hoogte blijven van veranderingen op de arbeidsmarkt? Like ons op Facebook en linkedIn of meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg leuke informatie en feiten in je mailbox. 

 

 

Deel dit artikel:

Meer weten?

Mail ons of bel naar: 076 700 20 90
Deel dit artikel:

Bel mij terug

Geef je nummer en wij bellen jou terug:

Volg ons ook op: